Itt a tavasz! Mit igyunk ilyenkor?

Mit igyunk, ha kisütött a nap, rügyeznek a fák – bokrok, nyílnak a virágok, madárcsicsergés tölti be még a nagyvárosok aszfalttengerét is?! Nos, első lépésben, persze azt kell mondanunk, hogy mindenki fogyasszon továbbra is azt, amit szeret, amire vágyik. (Persze csak mértékkel ) De mégis, vannak tipikus italok, amelyeknek ez az évszak a “szezonja”. Tipikusan ilyen a sauvignon blanc, mely a frissességével, vadságával amúgy is megidézné ezt az időszakot, de most kerül a piacokra klasszikus ételpárosítása, a spárga. Vagy a gyümölcsös rozék és habzók időszaka is lehet, szintén a tavaszt idézendő, mondjuk egy kis eperrel kísérve; szintén klasszikus kombináció. Vagy egy jó koktél? Ami minden évszakban divatos, de mégiscsak a tavasz és nyár itala? Mindenki kedvence? Egy jó kis gin? GT?

Kezdjük akkor a legutóbbival, a ginnel.

A gin eredete – bármilyen meglepő is, hisz mindenki elsőlént angolszász gyökerekre gondolna – a hollandokhoz köthető, innen a név is. A holland “genever”, vagy “jenever” a borókát jelöli, aminek rövid, már valóban angol megfelelője lett a gin elnevezés, így indult világhódító útjára.

Népszerűsége: készítése viszonylag lazán szabályozott, alapját nagyjából bármilyen alapanyagból készült tisztaszesz képezheti, kötelező eleme a boróka, de innentől kezdve már csak a képzelet szab határt. Ahányféle fűszernövény (“botanicals”), és egyéb fűszer csak eszünkbe jut, bele kerülhet, mind-mind más karaktert kölcsönözve az italnak, így a változatosság, és a lehetőségek száma közel végtelen, főképp, ha tekintetbe vesszük a belőle készült koktélokat, longdrinkeket. A teljesség igénye nélkül néhány jellemzően előforduló ízesítője a ginnek: kardamom, rózsabors, hibiszkusz, grapefruit, lime, koriander, csillagánizs, vagy akár a búzavirág.

Alapvetően két stílusban készülhet. Az első a klasszikusabb, ízvilágra és elkészítés tekintetében is. Ez a “London (Dry) Gin”, mely megtévesztő módon nem a várost jelöli, hanem azt a készítési módot, melynek során az alapszeszben kiáztatják a különböző fűszereket, gyógynövényeket, és természetesen a borókát, majd a lepárlás után már nem ízesítik, az alkoholfok beállításának érdekében kizárólag már csupán tisztított víz kerülhet hozzá. A másik, amikor “hidegáztatással”, az alapfűszerekkel történő lepárlás után még tovább ízesítik az elkészült gint, ezek lehetnek aztán sokkal fűszeresebb, erőteljesebb ízvilágú, vagy akár színes (pink) ginek is.

Klasszikus kísérője a tonik, melyet már a XVII. században is ismertek, de nem volt igazán közkedvelt ital, mivel kinintartalma miatt fogyasztották (elsősorban a gyarmatokon), malaria ellen. A kinin miatt a tonik erőteljesen keserű volt, azonban hamar rájöttek, hogy ginnel, és egyéb kiegészítőkkel remek ital készíthető e kettő alapvető párosításából. Népszerűsége nem volt folyamatos és töretlen, azonban a 2000-es évek óta egyre inkább jelen van mindenhol: bárokban, szórakozóhelyeken, otthonokban. Divat lett saját magunk kísérletezni; a különböző fajtákat különböző szárított és friss fűszerekkel, uborkával, rozmaringgal, bodzavirággal (igazából bármivel) utánízesíteni, és felönteni tonikkal, amelyeknek az ízesítése már szintén végtelen lehetőségeket kínál. Sőt. Ma már nem csupán a “GT” népszerű, rengeteg féle egyéb – akár otthon is elkészíthető – gin alapú koktél hódít: létezik gyömbérsörös, görögdinnyés, epres alapú, vermuttal kevert, almás-bodzás, likőrös, limonádés változat is… de ez is csak kis kitekintés a lehetőségek változatos és szinte végtelen világába.

A BorSorban számos stílusban készült gin kapható. A klasszikusok kiemelkedő tételeitől az olyan különlegességekig, mint a Dél-afrikai gin kínálat. Utóbbi azért igen figyelemre méltó, mert a Fynbos, a Fokföldi Flórabirodalom kis régiója, valóban elképesztő . Az itt készülő kis tételszámú, kézműves ginek ízvilágának karakterét azok a növényfajok adják, melyek sehol máshol a világban nem találhatóak meg. Érdemes próbára tenni, ezeket a különlegességeket is, semmihez sem fogható íz-és aromaviláguk még a sokat próbált ginszerető-ismerő közönséget is elvarázsolja.

Share This

Oszd meg!

Oszd meg a barátaiddal!