Borok húsvétra: Klasszikus húsvéti ételek borpárosítása

Mik azok a legjellemzőbb ételek, amelyek ezen az ünnepen szinte minden terített asztalon ott vannak?

Nos, minden bizonnyal első helyen a sonka, a főtt tojás, torma, kalács kombinációi, ha meleg étel kerül szóba, akkor a bárány a húsvét elengedhetetlen főétele.

Minden esetben fontos elmondani, hogy a bor ajánlás nem működhet általánosságban, azaz mindig egy adott ételhez kell a megfelelő bort kiválasztani. Így aztán nem mindegy, hogy a sonka érlelt – szárított, vagy éppen pácolt, főtt változatban kerül az asztalra, sokat változtathat a megfelelő bor kiválasztásában a kísérő ételek (tojás, torma) karaktere, és meleg étel esetében sem mindegy, hogy a fentebb említett bárány milyen fűszerezéssel, milyen elkészítési módon kap helyet a tányéron. Pácolt? Sült? Párolt? Valóban igazi tejes bárány?…lehetne sorolni a változatokat, melynek mindegyikéhez akár más-más bort tudnánk találni. Rövid összefoglalónk emiatt inkább általános útmutatóként szolgálhat, segíteni eldönteni az irányokat, melyek mentén az adott ételhez már könnyebb hozzáigazítani a konkrét bor megtalálását.

Sonka: érlelt sonkához jellemzően egy könnyebb, nem tanninhangsúlyos, gyümölcsösebb, de mindenféleképp érett bort keressünk. Ne legyen jellemző a hordóhasználat, a nagy test. Legkézenfekvőbb megoldás egy összeérett, komolyabb kékfrankos. Ilyen lehet pl. a Szeleshát K2 kékfrankosa, mely méltán népszerű borszerető körökben. A 2016-os tétel már komplex, a savak belesimulnak, de élénkek a sonka karaktere mellé, az elsődleges gyümölcsös jegyek mellett megjelennek az aszalt gyümölcsös, szilvalekváros jegyek is. Jó választás lehet még a kadarka, de ebben az esetben még inkább fontos, hogy a testesebb, összeérett tételt válasszunk, ne pedig egy vékony savhangsúlyos tételt. Ilyen lehet Halmosi József Kadarkája szintén Szekszárdról. Ha főtt-füstölt sonkához keresünk megfelelő bort, akkor egy ennél is könnyedebb tétel lehet befutó, valamely siller formájában.

Bárány: nos, ez esetben egyszerű lehet a válasz, hiszen a báránynak klasszikusan régi társa a pinot noir, ennek megcáfolására mi sem tennénk kísérletet. A pinot noir tökéletes kísérője a báránynak, itt már tényleg csak az elkészítési módhoz jobban illeszkedő tételt kell megtalálni, legyen az egy délebbi stílusú, melegebb, testesebb, alkoholosabb, vagy egy könnyed, elegánsabb, hűvösebb tétel. A magunk részéről mi a konkrét étel ismerete nélkül az utóbbira szavaznánk: egy szép, elegáns pinot Etyekről, vagy az egri borvidékről. Mondjuk a St.Andrea borászat Csakegyszóval – vagy szintén Egerből Bukolyi Marcell bio pinot noir tétele.

Share This

Oszd meg!

Oszd meg a barátaiddal!