Egri Csillag

Minden, ami erről a csodás fehérborról eddig nem volt nyilvánvaló

Először is: nagyon fiatal borról van szó. 2010 -ben kerülhetett először piacra, az egri borvidék borászainak összefogásával, együttműködésével. A nem titkolt cél pedig a bikavér fehérbor párjának megtalálása, kialakítása volt. Fehér házasítás, avagy cuvée.

Az Egri csillag legalább négy, az egri borvidéken termelt bor házasításából készül. A felhasznált szőlőfajták legalább fele magyar kell legyen: olaszrizling, hárslevelű, királyleányka, leányka, zengő, vagy zenit, az illatos fajták aránya nem lépheti túl a 30%-ot. Általánosságában elmondható, hogy egy jóivású, könnyed fehérborról beszélünk, melynek íze jellemzően gyümölcsös, friss, azonban a fenti kritériumok elég tág határokat szabnak a készítéséhez, így elmondható, hogy minden Pincészet tétele más és más.

Három borstílusban készíthető, a classicus, a superior, és a grand superior. Közös jellemzőjük, hogy sosem egy szőlőfajta jegyei dominálnak, hanem egyfajta harmónia. A classicus a legkönnyedebb, a “mindennapok bora”, a superior és grand superior pedig már érettebb, összetettebb, hordós érlelés jegyeit mutathatja.

Share This

Oszd meg!

Oszd meg a barátaiddal!