Kis kitekintés a csokoládék világába

Az Amedei csokoládé

Az Amedei csokoládémanufaktúrát egy olasz testvérpár, Alessio, és Cecilia Tessieri alapította. Nem titkolt céljuk volt, hogy a világ legjobb csokoládéit állítsák elő. Nyolc éven át tárgyaltak a venezuelai kormányzattal, és sikerült megszerezniük a leghíresebb kakaóbab ültetvény termésének kizárólagos felvásárlási jogát. Az ültetvény neve: Chuao.

Chuao termése korábban a spanyol királyi udvar monopóliumába tartozott, rajtuk kívül csak a pápa juthatott hozzá ehhez a termékhez. Ma viszont kizárólag az Amedei készíthet csokoládét az innen származó kakaóbabból. Komoly fejlesztéseket hajtottak végre, motiválttá tették a termelőket is, hogy a minőséget tovább javítsák, a vállalkozás egy embere állandóan a helyszínen tartózkodik. A termesztés módja, a szárítás, a kíméletes szállítás, és kisüzemi, körültekintő feldolgozás, az adalékanyagmentes késztermék előállítás (csak vaníliát és nádcukrot használnak) mind-mind emeli a minőséget, csokoládéik nem véletlenül utasítanak évről évre maga mögé a legkomolyabb világversenyeken olyan nagy múltú cégeket, mint pl.: Valrhona.

Mára több további ültetvényen vannak érdekeltségeik, Chuao-n túl equadori, trinidadi, madagaszkári, grenadai, jamaikai ültetvényekről is érkezik kakóbab, de kizárólag a legmagasabb minőségben. Nagy presztízsű szállodaláncok, és a világ legismertebb séfjei tartoznak állandó vásárlóik körébe. Évi kb.130 tonnás termelésük ellenére megmaradtak családi vállalkozásnak, ahol minden egyes fázist személyesen ellenőriznek, folyamatosan utaznak, látogatják az ültetvényeket, melyek közül több már saját tulajdonban van.

A családi üzem jellemzően 63, 66, és 70%-os feketecsokoládét készít, emelett portfóliójukban megtalálható fehércsokoládé, és tejcsokoládé is. Töltött bonbonjaik és csokoládéik sosem tejszínes (ganache) alapú, inkább a tort-karamellizált olajos magvak zsiradéka adják a kötést. Az olajos magvak beszerzését és pörkölését szintén ők felügyelik.

A BorSor-ban most elérhető 66%-os feketecsokoládéjuk toszkán mandulás töltelékkel, kis kiszerelésben, hogy bárki megkóstolhassa. Nőnapi csomagajánlatunkban szintén szerepel ez a kis “ékszer”, érdemes próbát tenni vele.

Share This

Oszd meg!

Oszd meg a barátaiddal!