Magyarázatok boros cimkék megértéséhez

Borászati alapfogalmak: Sur lie / battonage eljárás

Egyre gyakrabban találkozhatunk különböző, elsőre talán meghökkentő, laikusként nehezen érthető jelzésekkel borospalackok cimkéin, leírásaiban.

A két kifejezés tulajdonképp két teljesen hasonló, összefüggő borászati eljárást takar. A bor érlelése során az elhalt élsztősejtek a hordó aljára süllyednek. Köznyelvben ez a seprő. A bort többször lefejtve, a seprőről eltávolítva – esetleg derítve, szűrve – készül el, a végeredmény: egy hordónyi, majd sok palacknyi kristálytiszta bor. De mi történik, ha a bor érlelése során hosszabban hagyják finomseprőn a bort? Nos, ezt hívják sur lie eljárásnak. Miért is jó ez? Tudományos igényesség nélkül (baktériumok almasav bontása tejsavvá stb.) azért, mert a seprő rendkívül sok ízanyagot tartalmaz. Így a készülő bor sokkal komplexebb, sokrétűbb, teltebb ízű lesz.

A battonage eljárás pedig annyiban különbözik az előbbitől, hogy a finomseprőt időről időre felkeverik, így az előbbi eljáráshoz képest is hatványozottabban telt, strukturált, krémesebb, mélyebb bort, ízélményt kapunk.

Share This

Oszd meg!

Oszd meg a barátaiddal!