Somló, tanúhegy a Bakony szélén

Rendhagyó módon, egy őszi barangolást ajánlunk a sárga levelekben pompázó szőlősorok és apró borospincék között. Ha a somlói gyönyörű táj nem lenne elég, látnivalók sokasága pár óra gyaloglás alatt: Szent Margit kápolna, a 300 éves, villámcsapás érte Hársfa, Szent Márton kápolna, Szent Márton forrás, Somlói vár, Szent István kilátó, Séd-forrás, Szent Ilona kápolna és az ipari műemlék Taposó-kút.

A látnivalókról a borokra átvezetőként pedig a Kreinbacher Birtok modern épületeit ajánlom, ahol még borkóstoló nélküli, vezetett sétát is tartanak hétvégén, a bor- és pezsgőkészítésbe bepillantást engedve.

A borvidék zászlóshajója pedig a juhfark, amely a vulkanikus bazaltnak köszönhetően semmi más borhoz nem hasonlítható ásványos, szinte sós ízvilágával tűnik ki a fehér száraz borok kínálatából. A BorSor-ban Barcza Bálint, Bogdán Birtok, Fekete Pince, Kreinbacher Birtok kínál szép juhfark borokat, de somlai, olaszrizling, furmint, tramini is helyet kap a somlói borok polcán.

Nászéjszakák bora, tartja a legenda már a XVIII. század óta, sokszor hallottuk már a történetet, a Somlói vár ismertető táblájáról mégis szívesen olvastam az alábbi legendát:
„Egy magyar gróf Indiába utazott vadászni. A rádzsa vendége volt és mikor elbúcsúzott, házigazdáját meghívta Magyarországra.
Még ugyanabban az évben a rádzsa csakugyan meglátogatta, s akkor egy téli este, baráti poharazgatás közben elbeszélte szívének bánatát. Alighogy megnősült, szép fiatal nőt vett el, de ő, bár harmincöt éves sem volt, férfiasságát elvesztette.
Hiába ment szanatóriumba. Hiába hívatott világhírű orvost. Hiába pasztilla, kúra, injekció, az elveszett férfiasság nem tért vissza. Szegény asszony már a búskomorság, szegény rádzsa már az őrület szélén állt.
A magyar gróf nem szólt egy szót sem, csak hívatta a kulcsárt és somlai bort hozatott. Aztán parancsot adott, hogy a rádzsa szobájában mindig legyen somlai, s mikor indiai vendége elutazott, egy láda bort ajándékozott neki. Néhány hét múlt csak el, s a posta Indiából sürgönyt hozott. Ez volt az egész: „Köszönöm barátom. Kérek még tíz láda somlait.”

Share This

Oszd meg!

Oszd meg a barátaiddal!