Etyek-Budai borvidékről röviden

Bár a terület borvidéki rangot csak 1990-ben kapott, a szőlőtermesztésnek több évszázados hagyománya van itt. Már az Árpád-házi királyok idejében virágzott a szőlőtermesztés. A török hódoltság korában főként kékszőlőből készítettek borokat, majd a XIX. századtól egyre több fehérszőlő fajtát telepítettek. A filoxéra szinte teljesen elpusztította az ültetvényeket, ezt követően, a XIX. század végétől elsősorban a pezsgő alapbor termelése volt jellemző.

A jelenlegi borvidék három megyéhez (Komárom-Esztergom, Pest és Fejér) tartozik. Klímája a magyarországi átlaghoz képest hűvösebb, az évi középhőmérséklet 9-10 fok körül van. Ez az egyik közös pont Champagne borvidékével, ami miatt a magyar pezsgőgyártás kiváló alapborai innen kerülhetnek ki. A pezsgő készítéséhez korai szürettel elérhető, magas savtartalmú alapanyagra van szükség, amihez a hűvös klíma nélkülözhetetlen. A borvidékhez tartozó Váli-völgy hazánk legszelesebb bortermő vidékeinek egyike, a széljárás pedig csökkenti a fagykárokat és a gombás betegségek elterjedését, hűti nyáron a szőlőnövényt, ezzel biztosít hosszabb tenyészidőszakot, biztonsággal felépülő savstruktúrát.

A borvidéken belül a gazdag mészkőtartalom mindenütt jelen van, ami a borok stabil savháztartásának szintén fontos alapja.

Az Etyek-Budai borvidék nem kedvez a markáns, nagy, karakteres borok fejlődésének, de boraiban az izgalmas savak egész palettáját nyújtja. Legnagyobb területen chardonnay-t, és irsai olivért telepítettek, de a szürkebarát, a sauvignon blanc, olasrizling, zöldveltelini, müller-thurgau, rajnai rizling is terem, jelentős mennyiségben.

A pinot noir pedig már nem kizárólag pezsgőalapborként készül a pincékben, közel 120 ha területen terem. Talán itt találjuk meg leginkább azt az elegáns pinot noir stílust, amit a legjobbk között említhetünk.

A borvidéken a chardonnay – sauvignon blanc – pinot noir hármasa amelyre alapvetésként lehet tekinteni: komoly, száraz csendes borokban, és pezsgőben megvalósítva.

Share This

Oszd meg!

Oszd meg a barátaiddal!